Fotogalerie

Náhodný výběr z galerie

Náhodný výběr z galerie

#

Aktuální počasí

Počasí dnes:

25. 4. 2024

zatazenosde

Bude oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo déšť, od 700m srážky sněhové. Denní teploty 5 až 9°C. Noční teploty 3 až -1°C.

Svátek

Svátek má Marek

Návštěvnost

Návštěvnost:

ONLINE:1
DNES:20
TÝDEN:219
CELKEM:40607

Datum a čas

Dnes je čtvrtek, 25. 4. 2024, 6:01:51

Navigace

Obsah

MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST - POŽÁR – LESNÍ POROST - BZENEC

Typ: ostatní
Dne 24. května v 16h byl nahlášen požár lesa v k.ú. města Bzenec na okr. Hodonín. Celkem běžná událost se během několika hodin rozrostla vlivem klimatických a přírodních podmínek do události, která rozsahem předčila veškeré dříve řešené obdobné události. Požár se postupně rozšířil na plochu cca 200ha, z drtivé většiny borovicového lesa různého stáří. Na místě byl postupně vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu, neboť na takto rozsáhlý požár bylo potřeba nasazení velkého množství lidí i techniky – automobilové i letecké. Z celého kraje byly vysílány odřady z předurčených jednotek aby posílili nebo vystřídali již povolané jednotky.
Na místo požáru bylo celkově nasazeno cca 200 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů nejen z Jihomoravského kraje ale i z krajů Zlínského, Vysočiny, Moravskoslezského, Středočeského, Plzeňského, Jihočeského, z ZÚ Hlučín, Zbiroh a hasičské jednotky ze Slovenska. Požár byl likvidován až 30.května tj. po šesti dnech od nahlášení. Na místě však bude i nadále prováděn dohled po dobu několika dalších dní, dokud nezačne znatelněji pršet.
Ze stanice Židlochovice vyrazil odřad předurčených jednotek 24.5. před půlnocí. Na naší jednotce zůstalo zajištění hasebního obvodu spolu s dalšími vyčleněnými jednotkami a to až do návratu vyslaných jednotek. Po cca 30h došlo k lokalizaci požáru, která ovšem neznamenala, že je požár uhašen. Stále se objevovali hořící místa a bylo proto potřeba i již uhašená místa neustále kontrolovat.
Za této situace byla naše jednotka požádána, aby do dalšího odřadu 28. května v 6.00h vyčlenila družstvo s technikou. Na místo s naší jednotkou byli vyslány i JSDH Blučina, Hrušovany, Nosislav, Bratčice, Žabčice, Židlochovice a PS Židlochovice.
Jednotka na místě požáru dostala spolu s JSDH Blučina a Židlochovice určený prostor, na který průběžně dohlížela, aby nedošlo k opětovnému vznícení. V průběhu monitoringu požářiště byl pomocí VTP z CAS uhašen žhnoucí pařez a jeho okolí. Prostor požářiště byl kontrolován i pomocí bezkontaktního teploměru z naší výbavy. Jednotky na místě zůstaly až do večera. Naše jednotka se vrátila zpět do Holasic v 20:15h.

Technika: CAS 20 2500/0-S2Z + JT 1250 
Počet hasičů: 1+4


Vytvořeno: 25. 5. 2018
Poslední aktualizace: 25. 5. 2018 14:45
Autor: Správce Webu